Eger Ostroma

Eger
Ostroma

Egy nemesek által felnevelt, elárvult paraszt győzelemre vezet 2,000 Magyart az 1552-es történelmi Eger Ostroma alatt, annak ellenére, hogy az ellenség által bekerítve nem is lehetett volna esélye, végül pedig a 70,000 fős ellenséges sereg több mint felét elpusztítva megmenti Európát az Ottomán inváziótól.

Szerelem. Háború. Örökség.

Bornemissza Gergelyt, egy kovács elárvult fiát, Magyarország egyik leghatalmasabb arisztokratája taníttatta és nevelte fel. Egy a Szultán ellen megkísérelt merénylet kudarca után Gergelyt foglyul ejtik. Sikerül azonban megszöknie épp időben ahhoz, hogy lássa ahogy nevelőapját, Török Bálintot foglyul ejtik a Törökök és Buda elesik. Izabella királyné Erdélybe menekül és magával viszi Gergely gyermekkori szerelmét, Évát udvarhölgyeként.

Gergely követi szeretett Éváját és meghiúsítja a neki elrendezett házasságot. Együtt megkísérlik Török Bálint kiszabadítását a Hét Torony Börtönéből, Konstantinápolyból. Ugyan nem járnak sikerrel, de Gergely hadnagyi rangot kap, és Évával családot alapítanak. De amíg Gergely 250 fős gyalogságát vezetve az 1552-es ostromban – Dobó István várkapitány parancsnoksága alatt – Eger várát védi, tudtán kívül egy Török kém elrabolja a kisfiát.

70,000 fős Török sereg veszi körül a várat, ezáltal csapdába ejtve 2,000 férfit, nőt és gyereket. A Törökök 39 napon át ostromolják a várat. A 26. napon esik a hó, s egy fiatalember a katedrális bejáratánál főzi a reggelijét, ahol a teljes lőporkészletet tárolják. A hatalmas katedrális felrobban és az egész erőd romokban hever. A Törökök rohamra indulnak, és először sikerül nekik áttörni a falakon.

Ahogy Gergely a csapatokat gyűjti össze, egy asszony látja amint a fiát karóba húzzák. Fia kardját megragadva odarohan, de megölik. Amikor a többi nő ennek a szörnyű tragédiának szemtanúja lesz, bekapcsolódnak a harcba, hogy megmentsék a várat. Az ostromlétrákon álló Török harcosok megtorpannak a harcoló nők láttán, így a Magyarok nem várt előnyhöz jutnak. Aznap 40,000 Török veszti életét. Csodával határos módon a Törökök visszavonulnak azt hangoztatva, hogy „Allah a Magyarokkal van”.

Reggel egy Török asszony közelíti meg a várat Gergely lesoványodott fiát kísérve, akit a vár bekerítését megelőzően elfogott saját fiára akar cserélni. A Török fiú azonban nem akar elmenni, mert a Magyarok a sajátjukként szerették. Az együtt érző Magyarok mindkettőjüket marasztalják, hogy kezdjenek új életet Magyarországon.

A történelem egyik legcsodálatosabb győzelmének eredményeként Gergely családja újra teljes, Európa pedig megmenekül az Ottomán inváziótól.